dimarts, 30 de juny del 2020

PROPOSTA 2: RADIOGRAFIA DEL CÀNON

28è CURS D'ESTIU D'ARPA... VIRTUAL!
Cànon en Re major, de Johann Pachelbel


QUÈ ÉS UN CÀNON?
El cànon és una forma de composició de caràcter polifònic, en el qual una veu interpreta una melodia, i és seguida, a distància de certs compassos, per successives veus que interpreten eixa mateixa melodia, podent estar aquesta melodia escrita a un interval diferent, i fins i tot transformada. Ací teniu un exemple:
A continuació, us proposem un altre exemple amb el que podreu practicar amb l’arpa:
Si vos ve de gust, podeu gravar-vos i enviar el vostre cànon a videoscursarpa@gmail.com

LA TONALITAT DE RE MAJOR
La tonalitad de Re Major (ReM) consisteix en l'escala major de Re, i conté les notes: Re, Mi, Fa#, Sol, La, Si, Do# i Re. A l'armadura té dos sostinguts (fa# i do#).

Re M en l'arpa


Arpa de pedals


Arpa celta

Ganxets amunt: SI MI LA +FA +DO









Activitat interactiva

Escolta amb atenció els següents fragments musicals per localitzar els que són en ReM:
  
Pots contestar en el següent qüestionari:

Si vols aprofundir en les tonalitats i el cercle de quintes, novament en Jaime Altozano ens ho explica en aquest vídeo.


EL CÀNON EN RE MAJOR DE JOHANN PACHELBEL
El Cànon en Re Major de Johann Pachelbel té una estructura que descansa sobre un baix obstinat: això vol dir que es va repetint de manera idèntica al llarg de tota l'obra. Sobre aquest baix es formen els següents acords:
  • Re M
  • La M
  • Si m
  • Fa#m
  • Sol M
  • Re M
  • Sol M 
  • La M
En la nostra versió escrita en compàs de 4/4 cada nota del baix dura dos temps, per tant la successió d'aquests vuit acords durarà quatre compassos que es repetiran 18 vegades; aquests són els primers compassos de la nostra Arpa 6:


MÉS MÚSICA AMB ELS MATEIXOS ACORDS
Però hi ha més música basada en aquests acords... per exemple la cançó Cryin' d'Aerosmith, un grup de hard rock dels anys 1970. Aquí teniu un vídeo explicatiu.

I més a prop nostre, la cançó Bon dia d'Els Pets també comparteix tots els acords amb el Cànon excepte el penúltim que és Mi M enlloc de Sol M (és a dir, la dominant de la dominant de Re M). Aquí teniu una versió conjunta de les dues peces.

També us oferim aquesta versió amb veu i instruments barrocs (i no tant ;-) que incorpora les dues cançons anterions més Basket Case del grup de pop punk Green Day.

Versió amb cor i orquestra que incorpora nombroses cançons tradicionals, pop... totes elles amb el Cànon a la base!

I per acabar, riurem una mica amb un antic cellista que ens explica per què odia el Cànon de Pachelbel.

PROPOSTA DE CREACIÓ
Us proposem que us animeu a crear una melodia sobre aquests acords! Podeu basar-vos en la nostra versió, o bé buscar un altre ritme que us agradi, tocar-lo vàries vegades gravant-lo amb el mòbil, i a sobre provar la vostra melodia. Ens ho podeu enviar com a partitura, àudio o vídeo, a l'adreca videoscursarpa@gmail.com, i si voleu ho compartirem amb tots els participants.

...esperem la vostra participació...




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada