dilluns, 29 de juny de 2020

PROPOSTA 1: APUNT HISTÒRIC


28è CURS D'ESTIU D'ARPA... VIRTUAL!
Cànon en Re major, de Johann Pachelbel


JOHANN PACHELBEL

BIOGRAFIA
Johann Pachelbel va ser un compositor, professor i organista de l'època del Barroc, que va néixer a Nuremberg (Alemanya) el 1653 i va morir a la mateixa ciutat el 1706.
  
Va néixer en el si d’una família de classe mitja: el seu pare era un comerciant de vins molt entusiasta de la música i va propiciar que el seu fill estudiés música de ben petit; el seu professor va ser l’organista de l'església de Sebalduskirche a Nuremberg.

Molt bon estudiant en totes les disciplines, va arribar fins a la Universitat de Altdorf on va ser nomenat organista a l'església de Lorenzkirche, però les penúries econòmiques van fer que deixés la Universitat al cap d’un any. Per poder acabar els seus estudis va obtenir una beca al Gymnasium Poeticum de Regensburg. El seu professor d’orgue va ser Kaspar Prentz.

Un cop acabats els seus estudis se’n va anar a viure a Viena on va ser organista suplent de Stephansdom, la Catedral de Viena. Hi va viure durant cinc anys, compartint música amb compositors alemanys i italians que el van fer descobrir la música italiana, de gran influència durant el període Barroc.

Passats aquests cinc anys se’n va anar a Eisenach a treballar com a organista a la cort del Duc de Sajonia-Eisenach. Al cap d’un any el germà del Duc va morir i aquest va decretar un any sencer de dol, de manera que la música quedava també aturada i Pachelbel va decidir tornar a marxar, demanant una carta de recomanació pel seu nou lloc de treball. El Duc li va fer la carta on deia: “Un perfecte i estrany virtuós”.

L'any 1678 va arribar a Erfurt i va ser nomenat organista de l'església de Predigerkirche. A Erfurt va coincidir amb la família de Johann Sebastian Bach, de fet va ser el professor del seu germà gran Johan Christoph Bach. Hi va viure dotze anys i va esdevenir un organista i compositor de molt bona reputació.

Va estar casat dues vegades: la primera dona Barbara Gabler i el seu fill van morir molt prematurament a causa de la pesta; amb la seva segona dona Judith Drommer va tenir set fills, cinc nois i dues noies, dels quals també hi va haver dos organistes, un fabricant d’instruments, una pintora i un fill músic que va emigrar als Estats Units.

Després de deixar Erfurt tot buscant millor sou, va arribar a Stuttgart i va aconseguir treball de músic-organista a la cort de la duquessa Magdalena Sybilla. Dos anys més tard el trobem treballant a Gotha com a organista. Aquí hi va viure tres anys més, i tot i que li plovien feines d’organista a Oxford o Stuttgart, ell no va deixar Gotha fins el 1695 que li van oferir ser organista a Nuremberg, la seva ciutat natal.

Va tornar a Nuremberg per fer d’organista a Sebalduskirche, l'església on s'havia iniciat a la música, i ja no es va moure més fins la seva mort.

OBRA
Musikalische Sterbensgedancken (1683)
Musikalische Ergötzung (1691)
Vuit preludis per corals (1693)
Hexachordum Apollinis (per clave 1699)
Composicions per orgue (xaconesfugues y tocatas), 
Diverses peces per clave
Corals variats
Cantates
Fantasies
Mises y motets
Canon i Giga en Re Major

CÀNON EN RE MAJOR
Original per a tres violins i baix continu, va ser composat aproximadament l'any 1680, però no va ser publicat per primer cop fins al 1919.

Al llarg dels anys se n'han fet innombrables versions, i ha esdevingut una de les obres més interpretades del repertori musical, tant en concerts com en pel·lícules, anuncis, casaments...

El youtuber Jaime Altozano també li ha dedicat un vídeo molt interessant on en fa una completa anàlisi. No us el perdeu!

PER ALS MÉS JOVES
Us proposem aquesta sopa de lletres on s'amaguen les següents paraules relacionades amb el nostre compositor:

Johann Pachelbel
Nuremberg
Alemanya
Compositor
Organista
Barroc
Virtuos
Cort
Canon
Cantates
Xacones
Fugues
Tocates
Clave
Magnificats
Misses
Motets


Aquí teniu la solució

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada